De CrossFitt mentaliteit

CrossFit is meer dan een sport, het is een levensstijl. Van voeding tot het beoefenen van een sport op zich, CrossFit dekt alle aspecten van ons dagelijks leven: eten, bewegen, springen, lopen, het dragen van externe gewichten, enz.

Maar CrossFit is slechts dé ‘Sport van de Fitness’ kunnen worden dankzij een gemeenschap gepassioneerde mensen uit de vier uithoeken van de wereld. Je bent een CrossFitter dankzij en door anderen, de gemeenschap vormt je tot een volwaardige CrossFitter, je wordt het niet alleen.

CrossFit heeft zich op deze manier kunnen ontwikkelen dankzij de volledige onthulling van de methoden, de resultaten en de kritieken. Internet is het belangrijkste middel geweest om de waarden te ondersteunen die we allemaal met elkaar delen. Het handvest is een open bron, wat van alle atleten en trainers mede-ontwikkelaars maakt aan de hand van een online gemeenschap. CrossFit wordt empirisch geleid, wordt klinisch getest en wordt in gemeenschap ontwikkeld. Greg Glassman, de oprichter van CrossFit, definieerde fitness als volgt; ‘de vermeerdering van de werkcapaciteit aan de hand van een tijdelijk en modaal domein’. De ‘capaciteit’ is de capaciteit om echt werk te leveren, dat meetbaar is aan de hand van basistermen uit de fysica (kracht, afstand en tijd).

Het leven is onvoorspelbaar (nog veel meer dan sport) en dus moet je op een brede en niet op een specifieke manier, aan je gezondheid werken. Dit geldt zowel voor de duur als voor het type oefeningen want op die manier ben je veel beter op het onvoorspelbare voorbereid. Aangezien je nooit op voorhand weet wat het leven voor jou in petto heeft, is ook elke WOD (work out of the day) een verrassing, je weet dus nooit op voorhand met welke spiergroep je die dag aan de slag zal gaan.


De waarden van de CrossFitter1) Vriendschap: Onze eerste en belangrijkste doelstelling is persoonlijke evolutie. We hebben slechts één tegenstander en dat zijn we zelf, we strijden tegen ons ego terwijl de teamleden onze vrienden zijn. Vrienden die ons stimuleren en ons helpen om onszelf te overtreffen. Vriendschap is een grotere stimulans dan concurrentie.

2) Oprechtheid: Het beste van jezelf geven tijdens elke training en dit in functie van hoe je je die dag voelt. Je kan duizenden excuses bedenken om je WOD eens niet te doen maar indien je één reden kan bedenken om wel te trainen is die duizend maal zoveel waard dan al die andere redenen. Positief blijven is de boodschap en die uitvluchten… die laat je best thuis!

3) Korpsgeest: Ongeacht je niveau zijn samenhorigheid, spel, uitdaging, hulp en vriendschap essentiële waarden in de wereld van CrossFit. Naar het einde van elke WOD toe, motiveer je je teaamleden om de WOD te beëindigen en feliciteer je hen. Je wordt niet als kampioen geboren, je wordt een kampioen!

4) Eerlijkheid: Op geen enkel moment en op geen enkele manier mag er valsgespeeld worden. Je zal steeds eerlijk en fair zijn.

5) Nederigheid: Hoe goed je prestatie ook is, er bestaat altijd iemand die het nog beter doet dan jij. Je zwakkere partner helpen om sterker worden, dat is je grootste sterkte.

6) Sterkte en eer: Iedereen heeft het recht om even te pauseren en snel op adem te komen, maar iedereen heeft ook het recht om terug op te staan en door te vechten tot aan het einde van de WOD. Doorzettingsvermogen en moed zijn de sleutelwoorden voor succes. Elke hindernis is een bondgenoot en helpt ons om, zowel mentaal als fysiek, sterker te worden. No pain no gain!

7) Perfectie: Door je grenzen te overschreiden, leer je je echte waarde kennen. Elke WOD moet je onrustig stemmen voor je eraan begint, indien dit niet het geval is, is de WOD reeds te gemakkelijk voor jou. Werk aan je zwakke punten en maak je sterke punten nog sterker.

8) Respect: heb steeds respect voor jezelf, de anderen en het materiaal.

9) Vastberadenheid: Wees vastberaden om het beste van jezelf te geven, om de best mogelijke versie van jezelf te worden en om je vooropgestelde doelstellingen te bereiken.

10) Virtuositeit: probeer steeds perfectie na te streven.